این مطلب در تاریخ ۱۴۰۲/۰۴/۲۶ بروزرسانی شده است.
استفاده از دمپرها در مکان های متفاوت مانند شرکت، بیمارستان، کارخانه، پارکینگ و … این امکان را به افراد میدهد تا به راحتی به هوای تمیز دسترسی داشته باشند و بتوانند جریان هوا را کنترل کنند. این وسیله علاوه بر کنترل جریان هوا میتواند جلوی ورود گرد و خاک و یا حشرات را نیز بگیرد. اما دمپر ها تنها در عمران کارای ندارند، بلکه حتی در قطعات الکترونیکی و یا حتی وسایل نقلیه هم از آنها استفاده میشود.
دمپر چیست؟
دمپر چیست؟شاید بسیاری از افرادی که برای اولین بار نام دمپرها را میشوند به طور دقیق ندانند دمپر چیست و چه کاربردی دارد؟! اما اگر بخواهیم تعریف ساده ای از دمپرها داشته باشیم چنین بیان میکنیم: دمپرها در واقع تجهیزات فلزی پر کاربردی هستند که به سبب وجود دریچه های آن میتوان جریان هوا خروجی و ورودی را بین دو مکان تنظیم کرد که بسته به کاربردشان انواع مختلفی را شامل میشوند.
میتوان اشاره کرد مهمترین کار دمپر، کنترل هوا می باشد. دمپرها از نظر کارکرد در دو نوع دستی و اتومات هستند. همچنین در سیستم های انتقال هوا، در بسیاری از موارد لازم است تا هوای عبوری از سیستم کانال کشی تنظیم شود و یا در مواردی قطع و وصل شود.این عمل توسط دمپر انجام می شود.به عبارتی، دمپر تجهیزی است برای تنظیم و یا قطع و وصل جریان هوای سیستم کانال.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره دمپرها و خرید دمپر مناسب با شرکت رهسام تماس بگیرید.
جنس دمپرها از چیست؟
فولاد ضدزنگ : دمپرهایی که از جنس فولاد ضد زنگ ساخته میشوند کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارند. ثابت شده که فولاد ضد زنگ حتی در دماهای بسیار بالا قدرت خود را نگه میدارد، دوام بسیار بالایی دارد، در برابر خوردگی مقاوم و بسیار انعطافپذیر است.
آلومینیوم : اگر بخواهید جایگزین ارزانی برای فولاد ضد زنگ پیدا کنید بی شک آلومینیوم میتواند گزینه خوبی برای شما باشد. آلومینیوم نیز زنگ نمیزند و مقاومت بالایی دربرابر خوردگی دارد. چیزی که این ماده را خاص میکند این است که شما میتوانید آلمینیوم را بارها بازیافت کنید بدون اینکه خواص خود را از دست بدهد.
گالوانیزه : گالوانیزه ها از جنس آهن هستند که با لایه فلز روی سطح آن را پوشش دادند . لایه روی باعث میشود تا دمپرها در برابر ضربه و سایش مقاومت بیشتری پیدا کنند. با اینکه گالوانیزه از آلومینیوم مقاومت بیشتری دارد در نهایت بخاطر سایش لایه روی، شروع به زنگ زدن میکند.
انواع دمپرها در صنایع
دمپرها در اشکال گوناگونی به صورت مربع، دایره و مستطیل روانه بازار میشوند که برخی دمپرها برای کاهش فشار و برخی دیگر در سیستمهای تهویه (HVAC) مورد استفاده قرار میگیرند. دمپرها به صورت کلی به پنج دسته تقسیم میشوند:
دمپرهای پس زمینه (Backdraft dampers)
این دمپرها از گالوانیزه و آلومینیوم ساخته میشوند و پرههایشان دارای قدرت بیشتر با صدای کمتر و تحمل فشار ایستای بیشتری هستند. از این نوع دمپرها در مکانهایی که هوا را تنها به یک جهت جریان میدهد استفاده میشود.
دمپر محکم حباب (Bubble tight dampers)
از دمپرهای محکم حباب در مکانهایی که نیاز به مسدود کردن جریان هوا در شرایط حساس را دارند استفاده میشود. این دمپرها در نیروگاههای هستهای میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند و براساس استاندارهای ASTM و ASME تست میشوند.
دمپر گرد (Round isolation dampers)
طراحی تیغه دمپرهای گرد مانند پروانه است و از فولاد کربن ساخته شده است. به علت طراحی خاص تیغههای آنها، این دمپرها نشتی به شدت کمی دارند و به همین خاطر کارایی بالایی دارند.
Round discharge dampers
این دمپرها از گالوانیزه تهیه میشوند و اکثرا در قسمت تخلیه آکسیال-فنها کاربرد دارند. آنها از خراب شدن فنهای برقی جلوگیری میکنند و میتوانند فشار و سرعت در دستگاههای دارای چند فن را تحمل کنند.
کارکرد دمپر
- مکانیکی(دستی): به دمپر هایی که به کمک اهرم خارجی داکت ها کار می کنند، دمپر دستی می گویند.
- اتوماتیک: به دمپر هایی که به کمک موتور الکتریکی یا پنوماتیکی کار می کنند و بیشتر در تنظیم جریان هوا کاربرد دارند دمپر های اتوماتیک می گویند.
از دیگر سیستم های کنترل دمپر های اتوماتیک سولنوید (solenoid) می باشد. این سیسشتم به شکل سیم پیچ استوانه ای بوده که قطرش کمتر از طول آن بوده و در هنگام عبور جریان الکتریکی، درون خود میدان مغناطیسی ایجاد می کند.( مطابق با قانون لنز تغییر میزان جریان مقابل تغییر جریان مقاومت می کند)
شرایط محیطی فضا با کمک کالیبره شدن زاویه جریان هوا به وسیله سیگنال های ارسالی از اکچواتر یا ترموستات به دمپر موجب تنظیم جریان هوای مطبوع می گردد.
کاربرد انواع دمپر هوا
مدل های مختلفی از آن ها در بازار یافت می شوند که به هرکدام خواهیم پرداخت.
۱- دمپر بین کانالی
دمپر های بین کانالی در حوزه صنعت ساختمان و به ویژه در بیمارستان ها، هتل ها و اماکن تجاری کاربرد وسیعی دارند هستند. دمپر بین کانالی برای تنظیم و یا قطع و وصل جریان هوا در کانال به کار می رود. اینگونه دمپر ها بیشتر به منظور کنترل بر جریان هوا در سیستم ها تهویه مطبوع در دو نوع سرمایشی و گرمایشی کاربرد دارد.
۲- دمپر دود و حریق یا فایر دمپر
دسته دوم شامل دمپر حریق (فایر دمپر) می شود. دمپر آتش ( فایر دمپر) برای جلوگیری از انتشار حریق داخل کانالی از یک منطقه به منطقه دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
مهندسان با بررسی نقاط ضعف ساختمانها در برابر آتش، دمپرهایی را در مکانهای مناسب قرار میدهند تا در هنگام احتراق و آتش سوزی، موثر واقع شوند. در هنگام آتش سوزی به علت دمای بالا ماده خاصی که بین تیغه ها قرار دارد آب شده و دمپر بسته می شود. بسته شدن آن سبب می شود که آتش از طریق کانال ها به مناطق دیگر ساختمان انتقال پیدا نکند.
برای خرید دمپر با قیمت مناسب با کارشناسان فروش شرکت ره سام ۰۲۱۲۶۷۰۲۶۰۶ تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: دمپر آتش چیست؟
۳- دمپر یک طرفه یا بالانس
دسته سوم دمپرها ، دمپر یک طرفه می باشد. دمپر یک طرفه که به آن بالانس دمپر نیز گفته می شود همانند شیر یک طرفه در مواردی استفاده می شود که جریان هوا نباید به داخل سیستم کانال کشی برگشت داشته باشد. یکی از مرسوم ترین موارد استفاده از بالانس دمپر در اتاق دیزل ژنراتور می باشد.
از بالانس دمپر برای تنظیم فشار هوا اتاقها استفاده میشود. نامتوازن بودن فشار هوا میتواند موجب آزار و اذیت ساکنان شود. این نامتوازن بودن موجب بهوجود آمدن مشکلاتی مانند کوبیده شدن درها، وزشهای نامنظم و حتی مشکلات بزرگتری برای سیستم میشود.
عمده کاربرد این نوع دمپر ها در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و صنایع نیروگاهی می باشد.
بیشتر بخوانید: دریچه یک طرفه هواکش چیست؟
۴- دمپر بین کانالی گرد
دمپر بین کانالی گرد در کانال های گرد کاربرد داشته و باز و بسته کردن عبور جریان هوا را بر عهده دارد. همچنین به دو نوع دیسکی و پره ای موجود می باشد.
بیشتر بخوانید: دمپر گرد چیست؟ + دمپر بین کانالی چیست؟
۵-دمپر لوور
به منظور پیشگیری از ورود برف و باران و پرندگان به کانال ساختمان از این نوع از دمپر ها استفاده می شود. هدف از این کار گردش بالای هوا برای جریان هوای تازه می باشد.
بیشتر بخوانید: لوور هوارسان چیست؟
۶-دمپر تخلیه دود پارکینگ
یکی از مهمترین بخش های سناریوی دود، لزوم استقلال فضاهای مختلف در زمان بروز حریق و عدم انتقال دود از منطقه حریق به سایر بخش های ساختمان می باشد. بدین منظور می بایست در زمان وقوع حریق از دمپر های هوابند دود برای جلوگیری از نشتی دود استفاده کرد.
انتخاب دمپر به چه صورت است؟
در انتخاب دمپر مناسب برای ساختمان باید یک سری فاکتور ها را در نظر گرفت مانند نحوه پخش هوای خروجی از دمپر و بوش های متحرک، اتصال ها، درزبندی دمپر، مدل، اندازه و فریم پره ها، همچنین ایجاد تعادل میان تهویه هوا و افت فشار،همینطور کارکرد دمپر در شرایط متفاوت آب و هوایی و افزایش راندمان و کاهش هزینه ها حائز اهمیت است.
پره های دمپر
از موارد قابل توجه در انتخاب دمپر پره ها هستند که باید زاویه ی خمش آن ها را در نظر گرفت زیرا بر جهت هوادهی و آشفتگی جریان تاثیر مستقیم دارند. لبه پره های دمپر باید درزبندی شوند که به این منظور نیازمند نوار آب بندی می باشند. نوع نوار مذکور با توجه به نوع دمپر و هوابندی و آب بندی پره ها انتخاب می شود.
پره های موازی و متقابل
پره های دمپر در هنگام چرخش باز و بسته می شوند. اگر چرخش همه ی آن ها در یک سمت باشد پره ها موازی و اگر به صورت یکی درمیان خلاف جهت یکدیگر بچرخند متقابل هستند. در دمپر هایی که پره های موازی دارند، هنگامی که پره ها باز هستند حجم هوای بیشتری عبور داده می شود و هنگامی که پره های دمپر بسته هستند. هوابندی به صورت کامل صورت نمی گیرد. لیکن در دمپر هایی که دارای پره های متقابل هستند در هنگام باز بودن پره ها جریان هوا با دقت بیشتر و حجم کمتری عبور می کند و در هنگام بسته بودن پره ها هوابندی وضعیت بهتری دارد.
بوش ها و یاتاقان ها
بوش ها و یاتاقان ها ابزار هایی هستند که هم عایق بوده و هم اجازه حرکت نسبی بیشتری به پره ها می دهند به همین منظور برای انتخاب آن ها باید به مواردی از جمله دمای محیط، اشتعال زایی یا عدم آن، دارای قابلیت شست و شو بودن، کارایی و… توجه کرد.به عنوان مثال در دمپر های حریق بوش ها و یاتاقان ها باید مقاومت لازم را در رابر حرارت داشته باشند.
فریم
چهارچوب فریم های دمپر به گونه ای طراحی می شود که موقع نصب و جابه جایی دچار آسیب نشود و همچنین ضخامت و نوع آن وابسته به نوع دمپر قابل تغییر بوده زیرا پره ها باید به راحتی بتوانند گردش کنند و فریم نیز از لحاظ استحکام مورد تایید باشد.
برای انتخاب و خرید دمپر با کیفیت با ما تماس بگیرید.
کاربرد دمپر ها در لوازم الکترونیکی
نصب دمپرها در لوازم الکترونیکی باعث جذب و نابودی ارتعاشات اضافی می شود. این امر قطعات را از سایش حفظ میکند و باعث افزاش طول عمر آنها می شود. نصب دمپر ها در قطعات الکترونیکی بر روی وزن و اندازه آنها تاثر ندارد، زیرا قطعاتی سبک و کوچک هستند. این تکنولوژی را میتوان در موارد زیر مشاهده کرد:
- ابزار آزمایشگاهی، که به دقت بالایی نیاز است
- مته های برقی، به منظور کاهش لرزش و استفاده ایمن
- ماشین های چمن زنی، به منظور روان کردن کارکرد موتور
- پرینتر ها، به منظور کاهش سرعت حرکت اعضای متحرک
راه های متفاوت باز و بسته شدن دمپر
دمپر ها به سه صورت باز و بسته می شوند. به صورت پنو ماتیک ( بادی)، دستی یا برقی که در حالت برقی از موتور اکچوایتور کمک گرفته می شود.
مزایا و معایب دمپر
مزایا: هوابندی مناسب،زیبایی ظاهری، استحکام مطلوب، افت فشار کم، روان بودن تیغه ها و هزینه و مصرف کمتر برق نصیت به موتور دمپر ها از جمله مزایای دمپر ها می باشد.
معایب: یکی از معایب دمپر ها به ویژه در دمپر های بین کانالی عدم ایمن بودن ۱۰۰ در صد آن ها می باشد و در صورت بروز مشکل ممکن است دیگر به حالت اولیه بازنگردند. همچنین طبق قوانین جدید باید از طریق پنل های دسترسی سقفی، دسترسی مستقیم و دائمی به دمپر ها وجود داشته باشد.
فروش دمپر
طراحی و ساخت دمپر، فروش دمپر و نصب دمپر توسط کارشناسان ره سام انجام می گیرد.این اطمینان به شما داده می شود با بهره گیری از دانش فنی بالای کارشناسان ره سام و تجربه سال ها حضور در پروژه های متنوع صنعتی و غیر صنعتی ، دمپر های منطبق با نیاز های هر پروژه طراحی، ساخت و اجرا شود.
قیمت دمپر
دمپر ها هنگامی که اتوماتیک می شوند و موتور دمپر بر روی آن ها نصب می شود. تفاوت قیمت فاحشی پیدا می کنند و قیمت موتور دمپر ها یا دمپر های اتوماتیک بالاتر می باشد. ولی با توجه به نوسانات روز نمی توان مبلغ دقیقی برای لیست قیمت دمپر ها اعلام کرد.
برای استعلام قیمت و آگاهی از شرایط فروش دمپر ها با شماره های شرکت ره سام تماس حاصل فرمایید.
دمپر یا لوور (Louver) ؟
دمپرها و لوورها هر دو برای مدیریت جریان هوای آزاد اما با اهداف مختلف طراحی شدند. اغلب مردم این دو تجهیزات فلزی را بخاطر شباهتهایشان با یکدیگر اشتباه میگیرند. شباهتی که این دو تجهیزات با یک دیگر دارند در محل تعبیه، قاب های خارجی و تیغه های افقی آنهاست اما چه تفاوتی با یک دیگر دارند؟
لوور ها همانند کرکره از یک سری پره تشکیل شده است که امکان عبور نور و هوا را فراهم میکند اما با این حال مانع از ورود باران و یا نور مستقیم خورشید میشود. در سیستمهای HVAC میتوان از دمپر و یا لوور (با توجه به طراحی محیط) برای تنظیم جریان هوا استفاده کرد. دمپرها اما توانایی محدود کردن دود و آتش را دارند.